Collega, hoe staat het met je betrouwbaarheid – bok of schaap?
Edith van Bommel
Teamontwikkeling begint met het opbouwen van vertrouwen. Onopgeloste gevoelens van angst en wantrouwen vormen een sterke belemmering voor de interactie in een team, ook al worden deze gevoelens verdrongen of ontkend.
Uit onderzoek blijkt dat teamleden die weinig participeren eerder als onbetrouwbaar beleefd worden, omdat anderen geen hoogte van hen krijgen. Bovendien interpreteert men de stilte van deze groepsleden soms als afkeurend oordeel. Vrij vertaald: als je je nek niet onmiddellijk uitsteekt, is het maar de vraag of men je vertrouwt. Mooi is dat. Hoe zit dat eigenlijk met dat vertrouwen in al die teams anno 2015?
Een klimaat van vertrouwen in een nieuw team is er niet zomaar. Teamleden durven zich pas kwetsbaar op te stellen wanneer er voldoende vertrouwen is. Aan de andere kant wordt zo’n klimaat van vertrouwen pas opgebouwd door een kwetsbare opstelling van teamleden. Een proces van geven en nemen. Wie veel vertrouwen geeft, laat tegelijk merken dat hij betrouwbaar is.
Makkelijk gezegd, maar hoe doe je dat? Hoe bouw je betrouwbaarheid op?
Met een negental gedragingen heb je grote kans van slagen:
- Ga vertrouwelijk om met wat je in het team ervaart.
- Kom afspraken na.
- Laat echtheid en openheid zien.
- Toon respect, warmte, interesse en bereidheid tot samenwerking.
- Laat je realistisch en positief uit over wat er in het team te leren valt.
- Oefen actief in inlevingsvermogen en probeer anderen te begrijpen.
- Gebruik je eventuele macht zorgvuldig.
- Sta open voor andermans pogingen jou te beïnvloeden.
- Laat dubbele agenda’s achterwege.
Zit er wat voor je bij? Scoor je wat jou betreft een voldoende? Hoe betrouwbaar ben je, denk je? En hoe denken anderen daarover?
Hoe gaat het tot nu toe in jullie (nieuwe) team? Is er een basis van vertrouwen? Lopen jullie op eieren? Mogelijk overheerst een gevoel van wantrouwen en argwaan, wordt er geroddeld. Aan wie vertrouw je je verhaal toe? Op grond van welk gedrag eigenlijk? Hoe dan ook, vertrouwen en betrouwbaarheid laten zich zien in gedrag. Gedrag is een keuze. Aan jou de eer!
De bokken en de schapen (Jan Boerstoel) is een prachtig lied over de vraag wie je kunt vertrouwen als het er zeer sterk op aan komt. In oorlogstijd bijvoorbeeld – helaas ook nu nog actueel. Als je er even voor gaat zitten en de tekst goed tot je door laat dringen, roept het lied wezenlijke vragen op. In dit blog de gezongen versie, door Adèle Bloemendaal: De bokken en de schapen.
Bokkensprongen of schaapachtig gedrag in je team? Vertrouwen kun je wel degelijk krijgen. Hulp nodig? Deze teamcoach – als teamcoach opgeleid door het Europees Instituut, 30 jaar ervaring met groepen en teams – werkt verhelderend.
Of liever een workshop Groepsdynamica? Workshops Groepsdynamica
Bron: Begeleiden van groepen – Groepsdynamica in de praktijk (Jan Remmerswaal)