Ego of ziel?
Edith van Bommel
Als er iets ergs gebeurt, verandert onze focus onmiddellijk. Je was aan het tobben over een besluit, in strijd met een collega, aan het neuzelen over cijfers en geld en ineens komt je wereld in een totaal ander daglicht te staan. Je eerdere halszaak verbleekt.
Als er iets ergs gebeurt dat ons gezamenlijk treft, verstomt ons ego, werken we samen. Wat mooi. En wat gek ook. Pijn verbroedert.
Zou het helpen als we ons die pijn op voorhand al eens voorstellen? Als we iets niet pas koesteren als we het kwijt zijn, maar koesteren middenin de – eventueel ongemakkelijke – situatie? Ik denk van wel. Dat wil niet zeggen dat ik pleit voor een dagelijkse, treurig-onheilspellende blik naar buiten! Het gaat om anders kijken. Andere gedachten. Andere antwoorden.
Deze uitspraak kwam ik tegen: De ziel is mijn binnenste antwoord.
De stem van de ziel komt uit een diepere bron en is zacht. Er is rust voor nodig om de stem te horen. In de stilte spreekt zij. Meestal met één eenvoudige zin. Vanuit vertrouwen. Een klinkende constatering van hoe het is of wat je te doen staat. De stem van de ziel gaat gepaard met rust of met berusting. De ziel houdt van eenvoud.
De stem van ons ego is vaak luid en duidelijk aanwezig. Argumenteert. Is zorgelijk, rent voorbij, kijkt verwijtend of met spijt naar het verleden. De stem van ons ego is bezig met belangen, met overleven, met onrust en hectiek. Onze ego-stem komt niet uit de diepte, maar huist in onze gedachten.
Ik geloof in de kracht van milde gedachten. Over jezelf, maar zeker ook over de ander. Milde gedachten werken verzachtend. Milde gedachten schelen strijd. En dus tijd.
Balsemen betekent onder andere: verzachten. Wat ego-verkleinende balsem voor de ziel? Ofwel tips voor het oefenen van een milde blik:
- Dankbaarheid. Koesteren wat je hebt, koesteren wat je had.
- Mededogen. Met jezelf en anderen. Met wat jou overkomt. Met wat anderen overkomt.
- De kunst van de innerlijke glimlach. Plezier is goed voor de ziel en gezond voor je lichaam.
- Het vermogen om te luisteren. Om te beginnen naar jezelf. Naar je lichaam. Naar anderen.
- Kunst. Iets – met aandacht – creëren is goed voor de ziel. Iets maken. Iets bakken.
- Huilen. Niet bang zijn voor emoties.
- Niets doen. Zijn. Doet wonderen.
Een andere kijk op je (behandel)groep?
Haal een workshop Groepsdynamica in huis.
Meer weten? Bel: 06-36252483.
Foto: In La Città – 1924 (Gerrit van Blaaderen, Singer Museum, Laren)
Inspiratiebron en aanrader: Dagboek van de Ziel (Bertie Hendriks)